Gespecialiseerde Voetverzorging 

Altijd een voetje voor!


Als voetzorgverlener heeft Ilona bijscholingen gevolgd om de voeten van risicopatiënten te kunnen behandelen zoals verwijderen eelt, eeltpitten, likdoorns, behandeling kalknagels, schimmelnagels, ingegroeide en ingroeiende nagels, plaatsen van nagelbeugels, drukontlasting. Alsook op de hoogte te zijn van de contra - indicaties. Ze behaalde reeds verschillende kwaliteitslabels en kwalificaties binnen de voetzorg waardoor ze met de grootste zorg en rekening houdend met de medische achtergrond van de patiënt, een aangepaste verzorging voor; diabetische, reumatische, oncologische voet, sportvoet  kan aanbieden.  U kan er ook steeds terecht voor een basis voetverzorging.

Voor handelingen en ingrepen met een therapeutisch doel wordt er steeds in samenspraak en terugkoppeling, of met schriftelijk voorschrift van huisarts, behandelende geneesheer, oncoloog, dermatoloog gewerkt. Voor mogelijke standsafwijkingen aan de voet wordt u doorverwezen naar orthopedist, podotherapeut, podoloog. 

Handelingen of ingrepen met een therapeutisch doel zijn:

Alle behandelingen doorverwezen via huisarts of andere behandelende geneesdokter, behandelingen bij risicovoet, nagel- en huidpathologieën, opvolging van huid- en nagelproblemen, behandelingen bij patiënt met een onderliggende problematiek. 


Eelt verwijderen

Eelt of eeltvorming is een natuurlijke reactie van het lichaam om de huid en de onderliggende weefsels te beschermen. het is een verdikking van de opperhuid;, die ontstaat op plekken waar de huid wordt blootgesteld aan wrijving en/of druk. Hierdoor wordt de opperhuid ruwer en hard; Eelt is dus een beschermlaagje dat voorkomt dat de opperhuid wordt beschadigd. wanneer de beschermlaag te dik wordt, geeft dit meer druk tegen de huid waardoor pijn kan ontstaan. Eeltvorming ontstaat vaak onder de hielen en de voorvoeten, maar ook op en tussen de tenen kunnen pijnlijke eetplekken ontstaan.

Symptomen :

 • geeft een natuurlijk beschermlaagje
 • pijnklachten: brandend gevoel in de  voorvoet  of  stekend gevoel> likdoorn                     

Behandeling:

 • overmatige eelt professioneel laten verwijderen door pedicure
 • orthese op maat maken
 • schoenadvies
 • voetverzorgingsadvies
 • doorverwijzen voor zolen
Likdoorns verwijderen

Een likdoorn of eeltpit, in de volksmond ook wel eksteroog genoemd, is een vaak pijnlijke, naar binnen groeiende eeltplek. Deze komt voor op plaatsen waar druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend.

Symptomen:

ziet er vaak uit als een ronde wit/geelachtige verkleuring in de huid, die vaak een scherpe stekende pijn veroorzaken.

Behandeling:

 • vakkundig volgen gekende technieken weghalen
 • bij herhaaldelijk terug komen wordt een orthese op maat gemaakt.
Wratten

Een wrat is een bloemkoolachtige uitstulping van de huid, dat veroorzaakt wordt door een virus, zogenaamde humane papilloma virussen.

Ontstaan:

 • op elke willekeurige plek van de voet 
 • ze zijn besmettelijk en kunnen zich verspreiden 
 • een wrat kan je onderscheiden van een likdoorn door de kleine zwarte stipje in de bloemkoolachtige structuur

Thuis behandeling:

 • mogelijk behandelen met wrat verwijderaar

Door de pedicure:

 • tijdelijk drukvrij leggen

 • eelt rond de wrat met keramische frees  indien nodig verwijderen.

Door de arts:

De arts zal alleen wratten behandelen die niet vanzelf verdwijnen of hinderlijk zijn. Je huisarts kan de wrat bevriezen met vloeibare stikstof (cryotherapie) dat een temperatuur heeft tot -170°C. Die zeer lage temperatuur doet de wrat afsterven. Dit is wel wat pijnlijk. De eerste dagen komt er een blaar op. Doorgaans zijn meerdere sessies nodig, bijv. 3 à 6 om de 1 à 2 weken. Voordat de arts cryotherapie toepast, maak je best vooraf een afspraak bij de pedicure om de eelt rond de wrat te verwijderen.
Nagelreconstructie

Een nagel reconstructie (met gel) wordt gebruikt om beschadigde teennagels te repareren. Defecten aan de nagelplaat, scheurtjes en splijten in de nagel, ontbrekende nagelhoeken, trauma nagels, opgroeiende nagels die kapot zijn kunnen gerepareerd worden of in hun groei begeleid worden.

Voetpraktijk Ilona bekijkt elke voet afzonderlijk en helpt waar nodig met jou voetprobleem.  Behandeling op maat per persoon. Het nodige advies om jouw nagels zo goed mogelijk te verzorgen zodat  we voor u mogelijke voetproblemen in de toekomst kunnen minimaliseren of zelfs doen verdwijnen.

Bij mogelijke twijfel van mycose of schimmelnagel zal u doorverwezen worden naar dermatoloog voor een cultuurafname/test van aangetaste nagel. De arts beslist hier over behandeling van de mycose.


Ingegroeide nagels behandelen/nagelbeugel techniek

Teennagels zijn erg kwetsbaar. Bij een ingegroeide teennagel  groeit de nagel in de huid van de nagelwal. Dit komt het meest voor bij de nagel van de grote teen. Maar ook bij de kleinere tenen kunnen de nagels ingroeien. Een ingegroeide nagel komt veel voor bij jongeren, maar dit kan ook bij volwassenen ontstaan. 

Ontstaan

Een ingegroeide nagel kan ontstaan als de nagel een afwijkende vorm heeft. Als een nagel kromgroeit, ontstaat er meer druk in de nagelwal en kan irritatie ontstaan. Zweetvoeten maken de huid week en daardoor extra kwetsbaar. Het dragen van te krappe schoenen kan te veel druk op de nagels geven. Het verkeerd knippen van de nagels is ook een veel voorkomende oorzaak. 

Symptomen 

Een ingegroeide teennagel kan een rode, pijnlijke zwelling aan de rand van de nagel ontstaan. Soms is er sprake van een ontstekingsreactie met pusvorming. Er is een stekende, kloppende pijn die erger wordt bij het dragen van dichte schoenen. Vaak kan de nagel geen druk verdragen. Een sok of laken kan al erg pijnlijk zijn.


Nagelregulaties/ beugels worden enkel geplaats via doorverwijzing van huisarts, met het nodige schriftelijk voorschrift.

Bij blijvende klachten of niet oplossend probleem zal u doorverwezen worden naar orthopedie/chirurgie.
Orthese

Een teen orthese kan goed helpen bij drukpunten en wrijvingen tussen en op de tenen. Bvb bij een likdoorn tussen de tenen  of bij hamertenen.  soms is het mogelijk de stand van de tenen te corrigeren.

Hamertenen, klauwtenen en tenen die scheef staan kunnen klachten geven. deze klachten kunnen vaak met zo een orthese behandeld worden.  Een teen orthese wordt met de hand gemaakt.

Het hangt dan ook af van uw klachten en de stand van de tenen of van de standsafwijking van de voet. U zal mogelijks worden doorverwezen naar een podotherapeut of podoloog.


Tarieven

(1)1ste CONSULTATIE diabetische, reumatische, oncologische, sportvoet, kinder & tiener voet. Intake + voetscreening+ voetverzorging

€55

(2)THERAPEUTISCHE BEHANDELING: BASISverzorging (en/of eelt , kalknagels, ingroei nagels/ DIABETEN Voet , REUMA Voet , SPORT Voet, KINDER -& TIENER Voet

vanaf €37

(3)NIET THERAPEUTISCHE BEHANDELING/ Basis voetverzorging (enkel nagels knippen en hydrateren vd huid))

€32

 (4)ONCOLOGISCHE Voetverzorging (therapeutische behandeling)

€45

Specifieke therapeutische BEHANDELINGEN zoals:

Paronychia (behandelen in(ge)groei(de) nagel) of 

Likdoorn verwijderen of 

Nagelreparatie    

 €25

Speciale behandeltechniek: NAGELBEUGEL

verplaatsen beugel €20

€55

Speciale behandeltechniek: BESCHERMENDE & DRUK ontlastende materialen 

vanaf €10

Behandel adviezen


€15

Controle/Nazicht


€0