De Kindervoet

Waarom gaan kids naar de pedicure?


Kindervoetverzorging 

Nagels van kinderen of pubers zijn nog niet zo hard en stevig als die van volwassenen. Ze zijn dunner, broos en scheuren sneller in. Met name bij intensief sporten is het van belang de nagels op de juiste wijze te knippen en goed kort te houden om ingroeiende nagels te voorkomen. Wijs uw kind op het belang van goede verzorging van de nagels.

Bij verkeerd, te kort of slecht passend schoeisel bestaat er de kans bij kinderen of pubers, dat de teennagels in gaan groeien. Dit kan vreselijk pijn gaan doen met grote kans op ontsteking of nog erger het verwijderen van de nagel.

Neemt uw puber uw adviezen niet aan? Maak een afspraak bij Voetpraktijk Ilona, zij kan hun aanleren hoe de nagels verzorgd/ geknipt moeten worden en wijzen op eventuele risico's. Dit maakt vaak meer indruk en de tips en adviezen worden meestal eerder opgevolgd.

Kinder- en tienervoeten zitten niet stil.

Gezonde kindervoetjes leren lopen, huppelen, fietsen, zwemmen,... Ze zijn continu in beweging en groeien hard. De voetjes worden voeten en veranderen van uiterlijk. Ze worden sterker en worden vooral ook steeds op andere manieren belast.


Kinder- en tienerpedicure


  • Kinderpedicure t/m 12 jaar

Vergeet uw tanden niet te poetsen,... maar wat leren kinderen over hun voeten?

Onze  voeten die steeds veranderen en gedurende heel ons leven ons lichaamsgewicht moeten dragen.

Veel voetproblemen bij volwassenen vinden hun oorsprong in de kindertijd. 

Daarvoor is het van groot belang om regelmatig een voetscreening en  voetverzorging te laten uitvoeren door een professionele pedicure, zo  kan de kans op problemen op latere leeftijd vermeden worden.

Stoten, struikelen, vallen, te kleine sokken, te kleine of verkeerde schoenen kunnen oorzaak zijn van allerlei klachten en pijntjes aan de nagels of de voeten.

Blaren, blauwe nagels, ingroeiende nagels, stootnagels zijn vaak voorkomende klachten bij jonge kinderen, maar we zien ook steeds meer kinderen met overmatige eeltvorming, eeltpitjes,...

Veel ouders weten niet goed hoe ze dergelijke probleemplekjes aan de kindervoeten moeten behandelen.

Daarom biedt Voetpraktijk Ilona ook behandelingen aan speciaal voor kinderen.

  • Tienerpedicure van 13 jaar t/m 17 jaar

Tijdens de puberteit verandert er heel veel voor tieners. De voeten zijn dan meestal niet het lichaamsdeel dat de meeste aandacht krijgt qua verzorging. Helaas hierdoor  kunnen wel voetproblemen ontstaan.

Het dragen van goed schoeisel is belangrijk voor iedereen. Meestal heb je als ouder echter weinig invloed op de schoenkeuze van uw tiener.

Tieners vinden  het dan ook  belangrijk om er cool bij te lopen, zeker op schoengebied. Schoenen vormen  een belangrijk onderdeel van hun  outfit. 

Bij de aankoop van de schoenen wordt er echter vaak te weinig aandacht gegeven aan  functionaliteit en comfort.

De  schoenen zijn meestal te strak, of te klein, of  te hoge hakken, of te slap. Dit zijn een aantal voorbeelden waardoor op korte of lange termijn klachten kunnen ontstaan. 

Ingroeiende teennagels

De meest voorkomende voetklacht bij tieners...

Een ingroeiende nagel kan iedereen overkomen, maar tieners en jongvolwassen hebben een verhoogd risico op een ingroei of ingroeiende teennagel. Meestal gaat het om het de grote teennagel. Een nagel die erg rond of hol is heeft meer kans op ingroeien. Vaak hangt dit samen met het dragen van slecht passende schoenen en een verkeerde nagelkniptechniek.

Bij tieners is de huid vaak wat vochtiger en hierdoor zachter. Daardoor groeien de nagels nog sneller in.

Als er een constante druk van de schoen op de rand van de nagel wordt uitgeoefend, kan de nagel in de huid groeien. Het  rond afknippen van de nagel kan het ingroeien van de nagel in de huid daarnaast versterken. Een ingroeiende nagel kan veel pijn doen. Passende schoenen en goede instructies voor het knippen van de nagels kunnen veel ellende voorkomen. Als de pijn blijft bestaan, is het mogelijk om tijdelijk een nagelbeugel te plaatsen om ervoor te zorgen dat de klacht niet terugkomt.

Andere mogelijk klachten

Hierbij valt te denken aan een kalknagel, eelt, blaren, huidschimmel of voetwratten,...

Voetschimmel

Voetschimmel is een (vaak terugkerende) schimmelinfectie die meestal tussen de vierde en de vijfde teen begint. Het wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd maar dit is een misleidende term aangezien het niet om eczeem gaat maar om een schimmelinfectie. Omdat de infectie meestal in het zwembad wordt opgelopen, heeft het de naam zwemmerseczeem gekregen. Voetschimmel kan ook aan de voetzool of aan de rand van de voeten optreden maar dit komt minder vaak voor. Daarnaast kan het eelt van de voeten hierdoor dikker worden.

De oorzaak van voetschimmel is een besmettelijke huidschimmel die de bovenste huidlaag weker maakt en die het vooral goed doet in een vochtige omgeving. De ruimte tussen de tenen is erg gevoelig voor vochtinvloeden. De schimmel komt vooral voor in het zwembad, de gymzaal, kleedkamers en doucheruimtes, plaatsen waar uw kind waarschijnlijk regelmatig komt.

Voetwratten

Ook voetwratjes komen nogal eens voor om dat kinderen vaak in openbare ruimtes douchen en omkleden zoals op school na gymles of met hockey of voetbal. Vooral kinderen kunnen veel last hebben van wratten. Over het algemeen trekken deze vanzelf weer weg, maar als het kind hier veel last van heeft, kan een pedicure of huisarts helpen.

 

 Stand van de voeten


Naast klachten, kan ook de stand van de voeten van een kind tot twijfel leiden. Zo kunnen de benen tot een leeftijd van 2 jaar in een O-stand staan, terwijl in de periode daarna de benen een X-houding aan kunnen nemen. Tot de leeftijd van 8 jaar is er echter geen reden om ongerust te zijn wanneer de stand van de kindervoeten niet overeenkomt met wat voor de leeftijd gebruikelijk is. Heeft uw kind echter (pijn)klachten, wordt uw kind doorverwezen naar een podoloog.

Schoeisel

De  stand van de voeten van uw kind, heeft wel invloed op een goede groei van de voeten, door uw kind passend schoeisel te laten dragen. Let hierbij altijd op de volgende punten:

  • Juiste pasvorm, juiste breedte
  • Stevige hielomsluiting
  • Goede en stevige sluiting over de wreef van de voet, met veters of klittenband
  • Buigpunt van de schoen onder de bal van de voet
  • Geen hak of een lage brede hak

Schoenmaat bepalen

Iedere voet is anders. Laat u daarom altijd adviseren in een schoenenzaak of bij ons in de Voetpraktijk voor het aanmeten van schoeisel bij kinderen. Zij meten niet alleen de lengte, maar tevens ook de breedte van de voet. Komt u met uw kind naar Voetpraktijk Ilona? Geef dan vooraf even aan dat u de voeten van uw kind(eren) ook wilt laten opmeten. We maken daar  zeer graag tijd voor!

                                Kindervoet in ontwikkeling

Kinderen zijn voortdurend in beweging. Zowel letterlijk door lekker te spelen of figuurlijk op het gebied van de groei.  In het algemeen is de ontwikkeling van de kindervoet en beenstand als volgt:


0 - 2 jaar
Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet aanwezig en werken de spieren van de benen en voeten nog niet optimaal.
Onder de voet bevindt zich een groot vetkussen. Hierdoor lijkt de voet fors afgevlakt, in de loop van de jaren ontstaat de voetholte en neemt het vetkussen af.
Rond het eerste levensjaar begint uw kind met de eerste stapjes. Vrij normaal is dat uw kindje met de knieën naar buiten geduwd staat: de zogenaamde O-benen.


2 - 6 jaar
Tussen de 2 en 6 jaar ontwikkelen zich vaak een stand van de knieën naar binnen gericht: de zogenaamde X-benen. Veelal hebben kinderen in deze leeftijdsfase nog platvoetjes.


6 - 8 jaar
In deze leeftijdsfase herstelt zich vaak de stand van knieën en voeten naar een neutrale
stand. Met regelmaat ontmoet ik bezorgde ouders, welke zich zorgen maken over de stand van de voeten en benen van hun kind(eren).
Veelal kan de bezorgdheid worden weggenomen na een goed gesprek en voetonderzoek van het desbetreffende kind.


Heeft u kind last van:
- Pijn tijdens het lopen in bijvoorbeeld onderbeen, hielbeen of voet;
- Pijn tijdens het sporten in bijvoorbeeld onderbeen, hielbeen of voet;
- Zeer regelmatig struikelen / vallen;
- Asymmetrische voetstanden (verschil links - rechts);
- Vermoeidheidsklachten onderbeen en voet.

Bij volgende symptomen en verschijnselen aan de voet bij uw kind, wordt u kid doorverwezen naar een Podoloog: 


Advies Kinderschoenen:

Veel ouders hebben vragen over schoenen bij kinderen. Zijn dure schoenen altijd beter dan goedkopere? Het antwoord ligt enigszins aan de leeftijd van het kind en anderzijds aan de materiaalkeuze van de kinderschoen.
Waarop kunt u letten in de verschillende leeftijdsfases betreffende de kinderschoen:


0 - 2 jaar
Wanneer u kind de eerste stapjes gaat maken hoeft u niet de voet gelijk stevig in te pakken met een solide schoen. Juist in deze fase moet een strak zittende schoen of zelfs een sok de voet niet belemmeren. Wanneer u kind een aantal weken `los` kan lopen kijkt u naar een goed passende flexibele schoen.


2 - 3 jaar
In deze fase groeien de voeten van uw kind twee tot drie maten.
Tip! Controleer met regelmaat de schoenmaat van uw kind in zowel breedte als lengte, aangezien de voeten in deze fase een sterkte groei doormaken.Om problemen of ongemakken  op tijd te signaleren en indien nodig te behandelen, kis het van belang  om de voeten af en toe samen met uw kids  te bekijken. Zo vaalt het u onmiddellijk op of de voeten goed verzorgd worden of dat enige pedicure hulp nodig is. 

Kies uw behandeling en gepaste tijdstip, bezorg uzelf makkelijk een afspraak.