De Reumatische Voet

Wat is een reumatische voet?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan uw 'bewegingsapparaat'. Denk hierbij aan spieren, pezen, gewrichten en botten. Iedereen kan reuma krijgen. De meeste vormen van reuma zijn goed te behandelen maar (nog) niet te genezen. Door reuma ontdekken mensen vaak hoe belangrijk hun voeten zijn: 70-80% van de mensen met reuma krijgt voetklachten. Door reuma kunnen uw voeten namelijk van vorm veranderen waardoor 'normale' schoenen niet meer passen. Het verloop van reuma is bij iedereen anders. 70-80% van de mensen met reuma krijgt vroeg of laat voetklachten. Dit wordt 'de reumatische voet' genoemd. 

Soorten

Artrose

is een aandoening van her kraakbeen en bot van uw gewrichten. Artrose wordt ook wel 'slijtage' genoemd. Dat klopt niet. Ook jonge mensenkunnen artrose krijgen. Bij artrose wordt het kraakbeen van een gewricht dunner en slechter van kwaliteit. Soms verdwijnt het kraakbeen helemaal. Dan kan het onderliggende bot beschadigen of vervormen. Bij artrose kunnen ook ontstekingen voorkomen, maar dit is geen auto-immuunreactie. Artrose is de meest voorkomende reuma.

Ontstekingsreuma

Bij ontstekingsreuma ziet het immuunsysteem gezonde cellen als kwade indringers. Hierdoor kunnen ontstekingen in gewrichten ontstaan. Bvb. reuma artritis, spondyloartritis of gewrichtontsteking, artritis psoriatica, combinatie van ontstekingsreuma en huidziekte, lupus erythematodes of chronische auto-immuunziekte die aan verschillende organen ontstekingen veroorzaakt.

Jicht

is een reumatische aandoening welke ontstaat door een te hoog urinezuurspiegel. Doordat de stofwisseling in het lichaam niet goed verloopt, hoopt urinezuur zich op. Hierdoor kunnen urinezuurkristallen ontstaan en neerslaan in gewrichten. Dit kan leiden tot plotselinge, zeer pijnlijke aanvallen van gewrichtsontsteking.


Osteoporose

Hier wordt de massa van het bot minder. Hierdoor neemt de sterkte van het bot af. Osteoporose wordt in de volksmond ook botontkalking genoemd. Dit klopt helaas ook niet. Naast dat het bot steeds minder strek wordt, veranderd ook de structuur van het bot. Door het zwakkere bot ontstaan makkelijk botbreuken.


Wekedelenreuma:

Zijn aandoeningen van pezen , spieren en slijmbeurzen. De bekendste vorm is fybromyalgie. hierbij ontstaat pijn in bindweefsel en spieren.


Symtomen

Pijnklachten bij het staan en lopen. Doordat de vorm van de voet verandert, passen uw schoenen misschien niet meer. Er kunnen blijvende veranderingen aan de voet optreden. Er kunnen 'reumaknobbels' ontstaan. Door vergroeiingen kunnen de middenvoetsbeentjes 'doorzakken'. Er ontstaan dan knobbels onder de voorvoet. U kunt dan het gevoel krijgen alsof u 'op de botjes' loopt. Hierdoor kunnen pijn, eeltplekken en wondjes ontstaan.

De tenen kunnen scheefgroeien en over elkaar heen gaan staan. Hierdoor kunt u last krijgen van hamertenen, klauwtenen, likdoorns en eeltplekken. Door de druk van de schoen op het bot kan er extra bot ontstaan. Het probleem wordt dan steeds groter. Als de gewrichten gezwollen zijn kan er een vochtophoping ontstaan in de voorvoet, hele voet of enkel. Het enkelgewricht kan gaan ontsteken en de enkelbanden en achillespees kunnen pijnlijk worden. Door medicijnen kan de huid dunner worden en kunnen wondjes sneller gaan ontsteken.

Behandeling

Volledige genezing van reumatische voetklachten is niet mogelijk, maar vermindering van uw klachten vaak wel. Door vergroeiingen of een afwijkende stand van uw voeten of tenen, kunnen uw schoenen minder goed passen. Hierdoor kunt u sneller last van eeltvorming en likdoorns krijgen. Ook kunnen uw nagels afwijkingen krijgen als uw tenen niet genoeg ruimte krijgen. Een veranderde stand van uw voeten kan zorgen voor een ander looppatroon. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld klachten krijgen in uw knieën, heupen en rug, hier wordt u doorverwezen naar Podologe of uw huisarts. 

Als u last heeft van pijnlijke plekken aan uw voeten of tenen, dan kan de gespecialiseerde voetverzorger u helpen door bijv een siliconen teenorthese te maken. Hierdoor kunnen drukplekjes op de tenen worden voorkomen of verminderen. 

Ook kunnen wij vilttherapie toe te passen. Met vilt kan een drukplekje of wondje direct drukvrij gelegd worden. Dit is een tijdelijke, maar vaak zeer effectieve behandeling.
Voor orthopedische zolen zullen  we u doorverwijzen naar de podologen.

De gespecialiseerde voetverzorger kan  u advies geven over orthopedische en semi-orthopedische schoenen. En eventueel doorverwijzen naar de orthopedische schoenmaker. 


Een reumatische voet is erg gevoelig voor ontstekingen. Het is daarom verstandig om regelmatig uw voeten te laten behandelen door een gespecialiseerde voetverzorger met kennis voor reumatische voet.