De Oncologische Voet 

                                                      Wat is een oncologische voet ?

Kankertherapieën beïnvloeden het hele lichaam, ook de huid en nagels van de voeten. De huid van de voeten worden droog en er kan roodheid ontstaan. Ook overmatige eeltvorming is een veelgehoorde klacht. De teennagels drogen uit en brokkelen daarom vaak af of komen los. De voeten zijn in het algemeen gevoeliger voor infecties. Teennagels kunnen ingroeien en er kunnen ontstekingen ontstaan. Daarnaast komt het voor dat behandelingen tegen kanker neuropathie of zenuwpijn veroorzaken. Dit uit zich in een tintelend of branderig gevoel in de voeten, krachtverlies of volledige gevoelloosheid. 

Hand & Voetsyndroom

Tijdens de behandeling tegen kanker kan men last krijgen van het hand- en voetsyndroom. Het hoge toxische gehalte van kankerbestrijdende middelen heeft effect op de huid. Een deel van de kankerbestrijdende stoffen wordt via de haarvaten in de voet en via de huid uitgescheiden. Daardoor kan de huid schade oplopen. De huid van de voeten is extra kwetsbaar, omdat zij bij het lopen druk en wrijving opvangt en meestal afgesloten is van de buitenlucht door sokken en schoenen.

Bij chemotherapie komt het hand- en voetsyndroom vaak voor. Men kan  last krijgen van jeuk, roodheid, zwelling, pijn en blaren. Of van tintelingen bij een verminderde werking van de zenuwbanen (neuropathie). Huidschilfers en een vervellende huid zien we ook regelmatig. Afhankelijk van de ernst van uw hand- en voetsyndroom kan de gespecialiseerde voetverzorger de klachten veelal verhelpen. Hoe eerder men erbij start, hoe beter de behandeling doorgaans aanslaat.

Verschijnselen oncologische voet.

Wanneer men als gevolg van een behandeling tegen kanker last heeft van een oncologische voet, dan kunnen er dus met verschillende verschijnselen optreden. Bijvoorbeeld:

  • Droge, schilferige huid
  • Kloven
  • Hand Voet Huid Reactie > door doelgericht therapie > Roodheid van de huid 
  • Nagels die afbrokkelen of uitvallen
  • Neuropathie en/of zenuwpijn
  • Hand- en voetsyndroom

Het is belangrijk uw voeten in goede conditie te houden tijdens en voorafgaand aan de behandeling tegen kanker. Men heeft baat  bij een verzorging van uw huid en nagels. Indien nodig kan oncologische voetverzorging gecombineerd worden met hulpmiddelen, zoals een drukverdelende materialen. Voor een veilig voetzorgtraject tijdens de behandeling tegen kanker wordt de voetzorg besproken  met uw behandelend oncoloog of oncologisch verpleegkundige. 

De oncologische voetverzorging

Een oncologisch voetverzorging is de voetverzorging dat we verlenen aan kankerpatiënten.
Bij de eerste afspraak worden de voeten gescreend met als doel de bijwerkingen van (chemo)behandelingen te herkennen. Alsook de voeten te verzorgen... mits de situatie dat toelaat.
Deze voet controle zal  worden teruggekoppeld aan jouw oncologisch behandelteam zoals de
oncoloog of oncologisch verpleegkundige.

Ons doel is de voeten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden.
Zo wordt de veiligheid en de gezondheid van de kankerpatiënt ondersteund.

Oncologische patiënten die actief worden behandeld voor kanker kunnen we na toestemming van de behandelend arts verzorgen. Indien je nog in behandeling bent weten we dit graag op voorhand, bij het boeken van je afspraak.

Voor we met de effectieve voetverzorging starten zal er een intake gesprek plaats vinden.
Hierbij doen we een volledige anamnese en een voetscreening. We bespreken de mogelijkheden en wat jouw wensen zijn.

Na schriftelijke toestemming van de arts leggen we een datum voor de voetverzorging vast. Hierbij wordt rekening gehouden met de neutropene fase. Er wordt geen pedicurebehandeling uitgevoerd tijdens deze fase. Overleg met het  oncologische behandelteam is hier van zeer belang.


Tijdens de voetverzorging werken we volgens de speciaal opgestelde richtlijnen voor een zo veilig mogelijke voetzorg. Er wordt meer tijd ingepland, de instrumenten keuze is afhankelijk van de conditie van de huid en de nagels. Het verdient  de voorkeur om aanwezig pathologische eelt eerst te verwijderen  en vervolgens  kortdurend machinaal met een keramische frees af te werken. Alles  wordt uiteraard volledig gesteriliseerd, om zo het risico op verwondingen en infecties uit te sluiten.


Ga je starten met chemo dan raden we aan 3 à 4 dagen voor de 1ste behandeling een voetverzorging te laten doen, mits overleg en toestemming van oncoloog of oncologisch verpleegkundige. Dit verminderd de kans op voetproblemen.

Massage bij oncologische patiënten 

De kracht van massage bij kanker ligt in het bewust aanraken met aandacht, waarbij er even geen sprake is van therapeutisch of medisch handelen. Om dit op een verantwoorde en veilige wijze te doen, is kennis noodzakelijk. Om dit op een verantwoorde en veilige wijze te doen, is kennis noodzakelijk. Kennis van de ziekte, de behandelingen en de bijwerkingen.

Wat is massage bij kanker? Wanneer mensen ernstig ziek zijn, worden ze vaak vanuit medisch handelen aangeraakt. Hierbij is niet gezegd dat dit niet met aandacht gebeurt, maar het is wel een aanraking die deel uit maakt van de behandeling. Bij massage bij kanker is de aanraking niet gericht op de behandeling van de ziekte, maar het is een aanraking van de mens als geheel. 

 

Tarieven

1ste consultatie       Intake + voetscreening + voetverzorging          € 55

​Opvolging voetverzorging                                                                  € 45

Oncologische massage  voet & onderbenen                                    € 40

                                                                                                           

Volledige voet controle, anamnese en intake gesprek. Verder doen we het nodige van gespecialiseerd voetverzorging en geven wij het nodige advies. De opvolging  van de voetverzorging is nodig zodat we een controle van de voeten kunnen uitvoeren en een volledige voetverzorging verlenen.  De tijd tussen de voetverzorging en de behandelingstijd wordt in overleg met de oncologische arts besproken.