De Oncologische Voet

                                                      Wat is een oncologische voet ?

Kankertherapiëen beïnvloeden het hele lichaam, ook de huid en nagels van de voeten. De huid van de voeten worden droog en er kan roodheid ontstaan. Ook overmatige eeltvorming is een veelgehoorde klacht. De teennagels drogen uit en brokkelen daarom vaak af of komen los. De voeten zijn in het algemeen gevoeliger voor infecties. Teennagels kunnen ingroeien en er kunnen ontstekingen ontstaan. Daarnaast komt het voor dat behandelingen tegen kanker neuropathie of zenuwpijn veroorzaken. Dit uit zich in een tintelend of branderig gevoel in de voeten, krachtverlies of volledige gevoelloosheid. 

Hand & Voetsyndroom

Tijdens de behandeling tegen kanker kan men last krijgen van het hand- en voetsyndroom. Het hoge toxische gehalte van kankerbestrijdende middelen heeft effect op de huid. Een deel van de kankerbestrijdende stoffen wordt via de haarvaten in de voet en via de huid uitgescheiden. Daardoor kan de huid schade oplopen. De huid van de voeten is extra kwetsbaar, omdat zij bij het lopen druk en wrijving opvangt en meestal afgesloten is van de buitenlucht door sokken en schoenen.

Bij bepaalde specifieke kankermedicatie komt het hand- en voetsyndroom vaker voor. Men kan  last krijgen van jeuk, roodheid, zwelling, pijn en blaren. Of van tintelingen bij een verminderde werking van de zenuwbanen (neuropathie). Huidschilfers en een vervellende huid zien we ook regelmatig. Afhankelijk van de ernst van uw hand- en voetsyndroom kan de gespecialiseerde voetverzorger de klachten veelal verhelpen. Hoe eerder men erbij start, hoe beter de behandeling doorgaans aanslaat.

Verschijnselen oncologische voet.

Wanneer men als gevolg van een behandeling tegen kanker last heeft van een oncologische voet, dan kunnen er dus met verschillende verschijnselen optreden. Bijvoorbeeld:

  • Droge, schilferige huid
  • Kloven
  • Roodheid van de huid
  • Nagels die afbrokkelen of uitvallen
  • Neuropathie en/of zenuwpijn
  • Hand- en voetsyndroom

Het is belangrijk uw voeten in goede conditie te houden tijdens en voorafgaand aan de behandeling tegen kanker. Men heeft baat  bij een verzorging van uw huid en nagels. Indien nodig kan oncologische voetverzorging gecombineerd worden met hulpmiddelen, zoals een drukverdelende materialen, een nagelbeugel of een teenorthese. Voor een veilig voetzorgtraject tijdens de behandeling tegen kanker wordt de voetzorg besproken  met uw behandelend specialist, oncologisch verpleegkundige of huisarts. 

De oncologische voetverzorging

Een oncologisch voetverzorging is de voetverzorging dat we verlenen aan kankerpatiënten.
Bij de eerste afspraak worden de voeten gescreend met als doel de bijwerkingen van (chemo)behandelingen te herkennen. Alsook de voeten te verzorgen... mits de situatie dat toelaat.
deze voet controle zal  worden terug gekoppeld aan jouw oncologisch behandelteam zoals de
oncoloog of oncologisch verpleegkundige.

Ons doel is de voeten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden.
Zo wordt de veiligheid en de gezondheid van de kankerpatiënt ondersteund.

Oncologische patiënten die actief worden behandeld voor kanker kunnen we na toestemming van de behandelende arts verzorgen. Indien je nog in behandeling bent weten we dit graag op voorhand, bij het boeken van je afspraak.

Voor we met de effectieve voetverzorging starten zal er een intake gesprek plaats vinden.
Hierbij doen we een volledige anamnese en een voetscreening. We bespreken de mogelijkheden en wat jouw wensen zijn.

Na schriftelijke toestemming van de arts (meebrengen bij uw eerste afspraak) leggen we een datum voor de voetverzorging vast. Hierbij wordt rekening gehouden met de neutropene fase. Er wordt geen pedicurebehandeling uitgevoerd tijdens deze fase. Overleg met het  oncologische behandelteam is hier van zeer belang.


Tijdens de voetverzorging werken we volgens de speciaal opgestelde richtlijnen voor een zo veilig mogelijk voetzorg. Er wordt meer tijd ingepland, de instrumenten keuze is afhankelijk van de conditie van de huid en de nagels. Het verdient  de voorkeur om aanwezig pathologische eelt eerst te verwijderen  en vervolgens  kortdurend machinaal met een keramische frees af te werken. Alles  wordt uiteraard volledig gesteriliseerd, om zo het risico op verwondingen en infecties uit te sluiten.


Ga je starten met chemo dan raden we aan 10 dagen voor de 1e behandeling een
voetverzorging te laten doen. Dit verminderd de kans op voetproblemen.
Graag vragen we voor deze behandeling je afspraak telefonisch vast te leggen.

Hoe gaan we te werk?

1ste keer       Intake + voetscreening + voetverzorging          € 45 (75min)

​Opvolging voetverzorging                                                       € 35 (45min.)

                                                                                                   € 30(35min.)

Volledige voet controle, anamnese en intake gesprek. Verder doen we het nodige van gespecialiseerd voetverzorging en geven wij het nodige advies.

​Elke 6 tot 8 weken is er een opvolging nodig van de voetverzorging zodat we een controle van de voeten kunnen toepassen en een volledige verzorging.

De tijd tussen de voetverzorging en de behandelingstijd wordt in overleg met de oncologische arts besproken.