De Sportvoet

                     Als je sport ga je naar de sportpedicure ;-)

                            >>    zo voorkom sportblessures                                                            >>    zo verhoog sportprestaties                                                            >>    lost huid- en nagelproblemen op                                                >>    men krijgt sport gerelateerde adviezen


Wat doet een sportpedicure?

Voetpraktijk Ilona gaat  bij een sport pedicure altijd eerst van start met een analyse van het probleem door een anamnesefiche op te maken. Na de analyse, voeren we een basis pedicure of algemene voetbehandeling uit. 

Door haar opleiding sporthumaniora en specialisatie sportpedicure kent zij de sport(en) en wordt iedere behandeling per sporter individueel afgestemd.

Ook zonder klachten kan u terecht in de praktijk:

  • Behandelen van blaren en drukvrij leggen van locatie
  • Behandelen van stootnagels
  • Deskundig advies over voethygiëne
  • Medical taping ter ondersteuning van de beweging en verlichting van pijnklachten
  • Schoenadvies
  • Sokadvies
  • Vetertechnieken

Kijk hieronder Heel Lock vetertechniek:

Meest voorkomende klachten aan de tenen:


Hallux Valgus

Wat is een Hallux Valgus ?

Hallux is de Latijnse naam voor 'grote teen'. Bij Hallux Valgus groeit de grote teen in de richting van de kleine teen. Valgus is dan ook de Latijnse naam voor 'kleine teen'. Als de grote teen scheef groeit, ontstaat er een knobbel op de grote teen die 'bunion' wordt genoemd. Een Hallux Valgus komt vrij veel voor: bij ongeveer 33% van de volwassenen. Naarmate men ouder wordt, is de kans op een Hallux Valgus groter, bovendien lopen vrouwen meer risico dan mannen om Hallux Valgus te krijgen.

Oorzaken

Hallux valgus kan erfelijk zijn. De knobbel zelf is niet erfelijk, het komt door het voettype dat u mogelijk geërfd heeft. Bij overpronatie van de voet (het naar binnen kantelen van de voet en enkel) ontstaat extra druk op het grote teengewricht. Hierdoor wordt het eerste middenvoetsbeentje naar binnen gedrukt. Ook is slecht passend schoeisel vaak een oorzaak. Daarom komt hallux valgus waarschijnlijk vaker voor bij vrouwen(dragen van hakken) dan bij mannen. 

Gewrichtsknobbels kunnen ook ontstaan na een ongeluk, bij reuma of bij bepaalde spierziekten. Sommige activiteiten, zoals ballet, geven een extra druk op het gewricht en kunnen ook een oorzaak zijn.

Symptomen 

Door hallux valgus kan een verkeerde afwikkeling ontstaan. Hierdoor kunt u pijn krijgen aan de (voor)voet wanneer de andere teengewrichtjes overbelast raken. Ook kunnen de andere tenen krom gaan staan. Als uw schoen drukt op het grote teengewricht, kan deze geïrriteerd raken. Soms ontstaat er een knobbel door extra botaangroei (A). Deze knobbel kan pijnlijk en rood zijn. Tussen de huid en het gewricht zit een slijmbeurs. Het gewricht wil zichzelf beschermen tegen druk van de schoen door de slijmbeurs te vullen met vocht. Deze slijmbeurs kan dan ontstoken raken. Er is dan sprake van een slijmbeursontsteking (B). Tevens kunnen er eeltplekken of likdoorns op de knokkel, onder de voorvoet of tussen de tenen ontstaan. 

Behandeling

Zodra je denkt dat je Hallux Valgus hebt, kun je het beste meteen in actie komen.  Bij veel pijn is het aan te raden een paar keer per dag te koelen met een ijspakking. Oefeningen met een tennisbal onder de bal van de voet en voetzoolmassage brengen verlichting.

Hamer of klauw tenen

Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen gebogen. Door de ontstane gekromde teen 'hamert' de teen tijdens het lopen op de vloer. De klachten ontstaan aan de tweede, derde of vierde teen; nooit bij de grote teen of zelden aan de  kleine teen. Hamertenen kunnen bijzonder pijnlijk zijn en hamertenen kunnen je laten wankelen of uit je evenwicht brengen.



Heeft u een hamer of een klauw teen ?

Hamertenen verschillen van klauwtenen maar lijken wel op elkaar. De termen worden vaak door elkaar gebruikt. Beide aandoeningen kunnen bij alle kleine  tenen voorkomen. De grote teen heeft 2 teenkootjes en de overige tenen hebben drie teenkootjes.

Bij klauwtenen staan de eerste 2 teenkootjes van een teen in een onnatuurlijke hoek. Het uiteinde van de teen raakt de grond.

Bij hamertenen is het eerste teenkootje in een teen gebogen is en het ander teenkootje overstrekt.


Symptomen

Pijn is de belangrijkste klacht bij hamer/klauwtenen. Dit wordt veroorzaakt door eelt en likdoorns op teenknokkels en teentoppen. Eelt en likdoorns ontstaan door de verkeerde stand van de tenen. Met name als er schoenen worden gedragen kan dit erg pijnlijk zijn. zwel de eelt als likdoorns worden met vakkennis verwijderd door de gespecialiseerde voetverzorger.



Behandeling

De behandeling van hamertenen en klauwtenen begint met schoenadvies. Bovendien worden er vaak steunzolen gebruikt bij hamertenen. Hiervoor verwijzen we u door naar de podoloog.  Zijn de pijnklachten blijvend van aard na deze aanpassingen dan kunnen de hamertenen worden geopereerd.






Meest voorkomende klachten aan de voet:


Hielspoor 

Wat is hielspoor?

Onder de voet loopt een pees, de zogenaamde peesplaat. Deze loopt vanaf je tenen naar de hiel. Je kunt deze pees goed voelen met je vingers als je je voetboog hol maakt. De peesplaat wordt tijdens het lopen voortdurend uitgerekt en de aanhechting bij het hielbot komt onder grote druk te staan. Hierdoor kan het botvlies geïrriteerd raken en gaan ontsteken. Er ontstaat dan een stukje verkalking aan het bot. Dit wordt hielspoor genoemd.


Symptomen

Als je last hebt van hielspoorpijn, heb je gemene felle pijn aan de onderkant van je hiel. Je kunt de pijn voelen onder je hak en deze kan uitstralen naar de zijkanten van je hiel.

Hielspoor doet vooral pijn als je vanuit rust de voeten belast, bijvoorbeeld als je 's morgens opstaat of na een lange autorit. In ruststand verkort de peesplaat (de brede pees die loopt van de voorvoet naar de hiel) en verstijfd deze een beetje. Gelukkig vermindert de pijn vrij snel als je even in beweging bent. Maar helaas komt hij ook weer terug.


Oorzaken

Als je last hebt van hielspoor, wil je zo snel mogelijk van de pijn af. Maar het is goed om te weten wat de oorzaak van je hielspoor is. Tenslotte is voorkomen beter dan genezen.

Hielspoor wordt veroorzaakt door overbelasting van de voet. Dit kan natuurlijk door veel wandelen, sporten, rennen, hardlopen, springen etc. Zwaarlijvigheid vormt ook een belasting voor je voetspieren, naast langdurig (stil)staan op een harde ondergrond zoals een betonnen vloer of asfalt.

Uiteraard kan de stand van je voeten ook aanleiding zijn tot overbelasting van de voet. De mogelijke oorzaak van hielspoor op een rijtje:

  • Overpronatie: het te veel naar binnen zakken van de voet tijdens het afwikkelen
  • Verkorte achillespees
  • Verkorte en stijve kuitspieren
  • Zwaarlijvigheid en zwangerschap
  • Langdurig staan op harde ondergrond
  • Overbelasting door wandelen, hardlopen, sporten


Overbelasting en overpronatie: oorzaak van hielspoor

Onder de voet loopt een sterke pees, dit is de zogenaamde peesplaat. Deze loopt vanaf je voorvoet naar de hiel. Je kunt de pees goed voelen als je op je tenen gaat staan en met je vinger in de voetboog drukt. De peesplaat is nu aangespannen en je kunt je voorstellen hoeveel druk deze pees aan moet kunnen tijdens lopen, rennen, dansen en springen.


Behandeling

Herstel van hielspoor, duurt gemiddeld zes tot achttien maanden. Een vroege behandeling kan de duur verkorten. Als de pijn veroorzaakt wordt dààr:

  • een afwijkend looppatroon verwijzen we u door voor  podotherapeutische zolen 
  • voldoende rust te nemen 
  • goede stevige schoenen te dragen. 
  • uw voet te tapen>>> trekkracht op de peesplaat verminderen 
  • schoenadvies en rekoefeningen geven

Veel mensen lopen helaas te lang door met hielspoor. Doordat ze het niet herkennen, omdat ze er niet voortdurend last van hebben. Dat betekent in veel gevallen dat ze pas actie ondernemen als de pijn heel erg is. Wacht niet te lang om bij uw gespecialiseerde voetverzorger om advies te vragen. Wij kunnen u verder helpen en steeds doorverwijzen.

Fasciitis plantaris

Wat is fasciitis plantaris?


Onder de voet loopt een peesplaat, vanaf de tenen naar het hielbot. Dit wordt de Plantair Fascia genoemd. Wanneer deze peesplaat ontstoken raakt, wordt dit aangeduid met Fasciitis Plantaris. Een ander woord is peesplaatontsteking. 



Symptomen

Fasciitis Plantaris wordt gekenmerkt door heftige, aanhoudende pijn onder de hiel. De pijn kan zich uitbreiden naar de voetzool. Meestal heb je vooral startpijn, die vermindert als je een tijdje in beweging bent. Aanvankelijk neemt de pijn af als je rust neemt. De pijn neemt echter vaak toe wanneer Fasciitis Plantaris niet behandeld wordt. Je hebt dan ook in rust pijn aan de voet. Fasciitis Plantaris komt vooral voor bij mensen die doorgezakte voeten hebben door overpronatie. De peesplaat onder de voet wordt bij iedere stap te veel doorgerekt en de binnenvoet zakt daardoor te ver door naar beneden. 


Oorzaken 

Fasciitis Plantaris wordt veroorzaakt door overbelasting van de peesplaat die onder je voet doorloopt van het hielbeen naar de tenen. Over belasting komt voor door:

  • Doorgezakte voeten (overpronatie)
  • Overgewicht
  • Zwangerschap
  • Veel hardlopen of sporten, vooral op ongelijkmatige of harde ondergrond
  • Lang stilstaan (beroepsmatig)
  • Een gespannen achillespees en stijve kuitspieren
  • Een trauma aan de voet, zoals te hard neerkomen
  • Stijve kuitspieren en achillespees

Het gevolg van bovenstaande factoren, is dat een overbelaste peesplaat. Hierdoor zakt de voet aan de binnenkant door. Het looppatroon verandert en dit kan tal van lichamelijke klachten veroorzaken. 

Behandeling 

Omdat Fasciitis Plantaris voortkomt uit overpronatie van de voet, is het zaak de voet te corrigeren zodat deze niet meer doorzakt. 

>>>speciale inlegzooltjes,  hiervoor verwijzen we u door naar de podoloog, zodat de druk onmiddellijk wordt verminderd en het genezingsproces kan beginnen. Dit heeft echter wel tijd nodig, de klachten verdwijnen dus niet meteen. 

Je kunt het dragen van de inlegzooltjes combineren met  >>>strekoefeningen voor je voet

>>>de pijnlijke voet koelen met ijs 

>>>pijnstillers gebruiken, hiervoor verwijzen we u door naar uw huisarts.

Kijk hier video voor stretch oefening voor peesblad:

Wat kan ik doen aan de pijn van hielspoor? Je kan de pijn verminderen met oefeningen. In de medische wetenschap wordt weliswaar veel over hielspoor zelf gesproken, maar weinig over oefeningen die je kan doen als je een hielspoor hebt. Dat is jammer, want je hiel pijn kan verminderen of zelfs verdwijnen als je je voet traint. Door de oefeningen stimuleer je de doorbloeding en worden de gewrichten soepeler. Meerdere nuttige tips en oefenen hierboven klikken.